Šťastnější život pro vašeho psa? Zaměstnejte jeho mozek, stačí 20 minut denně

Už 20 minut mentálního cvičení denně dokáže zázraky pro štěstí a pohodu vašeho psa. Řada vědeckých studií ukazuje, že psi, kteří pravidelně procvičují své mozkové závity, prožívají míň stresu a jsou celkově šťastnější. Ale jak na to? Co takhle zahrát si s vaším pejskem na schovku? Máme pro vás užitečné tipy.

dusevni_stimulace

Zatímco dřív se řešily hlavně fyzické potřeby psů a jejich psychická pohoda byla na druhé koleji, dnes je všechno jinak. Díky pokrokům ve vědě a lepšímu pochopení psího chování víme, že naše čtyřnohé přátele čeká mnohem šťastnější a zdravější život, když jim poskytneme dostatečnou mentální stimulaci. Je totiž pro psy stejně důležitá jako ta fyzická. Bez ní se můžou cítit nespokojení, znudění a může se u nich projevit nežádoucí chování, jako je ničení všeho kolem nebo neustálé štěkání.

Jak zaměstnat hlavu vašich pejsků?

1. Hlavolamy
Skvělými pomocníky jsou čím dál oblíbenější hlavolamy. Tyhle hračky často vyžadují, aby pes používal svůj mozek k dosažení svého cíle – nejčastěji šťavnaté odměny. Výzkumy ukázaly, že psi, kteří pravidelně řeší hlavolamy, vykazují zlepšení v oblasti kognitivních funkcí a mají nižší úroveň stresu.

psi_hlavolam

2. Triky a povely
Učení nových kousků je dalším způsobem, jak zaměstnat hlavu vašeho pejska. A není jenom pro štěňata a dospěláky. Nové triky a povely se můžou učit i psí senioři. Nevěřte pořekadlu "starého psa novým kouskům nenaučíš". Nejenže tohle učení stimuluje mozek našich parťáků, ale navíc posiluje vazbu s námi, páníčky.

3. Čmuchací koberečky
Další metodou jsou čmuchací koberečky. Pokud si myslíte, že zaměstnávají jenom čumáček vašeho psa, jste na omylu. Tahle aktivita simuluje pátrání po potravě a zároveň je i duševní výzvou. Mimochodem, deset minut s nosem zabořeným do koberečku může být pro vašeho pejska stejně vyčerpávající jako jedna dlouhá procházka.

4. Psí sporty
Dalším účinným receptem na psí trudnomyslnost jsou sporty - například agility, coursing, obedience, dog dancing, canicross, stopování nebo záchranařina. Stačí najít aktivitu, která bude vašeho chlupáče bavit. Ať už spolu budete běhat, tancovat nebo stopovat, uvidíte, že si tenhle společně strávený čas užijete.

5. Jednoduché hry doma i venku
Existuje taky spousta her, ke kterým nepotřebujete nic speciálního. Můžete si spolu zahrát na schovku, kdy po bytě nebo venku ukryjete pamlsky, oblíbeného plyšáka nebo sebe. Skvělé jsou i psí skořápky, akorát namísto kuličky bude váš parťák číhat na pamlsek.

pes_sachy

Dopady mentální stimulace
Mentální stimulace má pozitivní dopad na celkovou pohodu psa. Podle výzkumu publikovaného v odborném časopisu Journal of Veterinary Behavior vykazují psi, kterým se dostává pravidelné mentální stimulace, nižší úroveň úzkosti a lepší adaptabilitu na nové situace. Další studie ukazují, že u nich může docházet k pomalejšímu stárnutí mozku.

Kolik času je tak akorát?
Obecně se doporučuje, aby měl pes každý den aspoň 20 minut aktivní mentální stimulace spolu s jednou až třemi procházkami​. Vždycky je ale důležité přizpůsobit intenzitu a délku aktivity individuálním potřebám vašeho psa. Zohlednit byste měli jeho věk, zdravotní stav a samozřejmě i osobnost.

Posílení vztahu s vaším psem
Výzkumy ukazují, že společně strávené chvilky při mentální stimulaci posilují vazbu mezi psem a jeho páníčkem. Při společném řešení problémů a učení nových dovedností dochází k přirozenému posilování komunikace mezi vámi a vaším psem, což umožňuje líp pochopit jeho potřeby a signály a naopak. Díky těmto aktivitám tak posilujete i vzájemné pouto a důvěru.

Tak na nic nečekejte, pořiďte svému psímu parťákovi nový hlavolam, naučte ho další trik nebo si spolu zahrajte na schovku. Váš chlupatý kamarád za to bude rád. A kdo ví? Třeba se i vy naučíte pár nových triků!

jezevcik_rubik