10 fascinujících zajímavostí o křečcích

Vítejte v kouzelném světě křečků, neúnavných maratonců v kolečku a mistrů v budování tunelů. Tihle malí roztomilí neposedové si získali srdce milionů z nás. A i když můžou na první pohled vypadat jako jednoduchá zvířátka, nenechte se zmást. Skrývají v sobě spoustu překvapivých vlastností. Připravili jsme pro vás 10 fascinujících zajímavostí o křečcích, pojďte se na ně podívat!

krecci1

1. Noční životní styl
Křečci jsou noční živočichové, většinu dne prospí a večer ožívají. Tenhle životní styl jim umožňuje vyhnout se denním predátorům a vyhledávat potravu v relativním bezpečí noci. Největší maratóny v kolečku si tak k radosti svých majitelů dopřávají ve chvíli, kdy rodina spí. Mimochodem, uhodnete, kolik kiláků naběhají za jednu noc? Dozvíte se to v našem videu zvířecích zajímavostí a jde o neskutečné číslo!

2. Skvělí zásobovači
Křečci jsou přeborníci ve sběru zásob. Díky speciálním kapsám ve tvářích si dokážou přenášet potravu a stavební materiál pro hnízdo, a to až do váhy odpovídající 20 % jejich tělesné hmotnosti!

3. Křečci ve vesmíru
Ano, čtete správně! Křečci patří mezi první zvířata, která cestovala do vesmíru. V 60. letech 20. století se tihle malí dobrodruzi vydali na orbitální mise, které pomohly vědcům líp pochopit, jak kosmický let ovlivňuje živé organismy. Díky nim víme mnohem víc o tom, co se děje s tělem ve vesmíru. Skuteční pionýři, že?

krecek_vesmir

4. Nadšení tuneláři
Křečci jsou rození stavitelé! Milují kopání tunelů a vytváření rozsáhlých systémů chodeb. V jejich přirozeném prostředí můžou tyhle tunely sloužit jako úkryty před predátory nebo jako ochrana před extrémními teplotami. Pro domácí křečky je důležité mít v kleci vhodnou podestýlku pro kopání, aby si mohli hrát na malé stavební inženýry.

5. Rychlý vývoj
Růst mláďat křečků je ohromující. Od narození, které přichází po březosti trvající obvykle 16 až 22 dní, jsou zranitelná, slepá, bezsrstá a zcela závislá na péči své matky. Za pouhé čtyři týdny jsou už plně samostatná a připravená prozkoumávat svět.

6. Mrkání jedním okem
Křečci mají jedinečnou schopnost mrkat každým okem zvlášť. Tahle neobvyklá vlastnost jim umožňuje zůstat v pohotovosti a sledovat okolí z obou stran. Je to jejich malý, ale významný trik, jak zvýšit šance na přežití v divoké přírodě.

7. Největší počet "křečátek" v Guinnessovce
28. února 1974 se samičce křečka v rodině Millerových z americké Louisiany, narodilo 26 roztomilých křečátek. Průměrný počet mláďat na vrh u křečků přitom bývá kolem osmi. I proto dneska tuhle obří nadílku najdete v Guinnessově knize rekordů.

krecci_maminka

8. Historie domestikace
V roce 1930 podnikl židovský zoolog Israel Aharoni expedici do Sýrie poblíž historického města Aleppo. Jeho cílem bylo odchytit první křečky. A to se mu opravdu povedlo. Ve 2,5 metru hluboké noře objevil hnízdo samičky křečka zlatého s jedenácti mláďaty, které převezl do své laboratoře v Jeruzalému. Po několika peripetiích a útěku většiny křečků zbyl Aharonimu jenom jeden samec a dvě samice. Ty ale ručně dokrmil, odchoval a položil tak základ rozsáhlého chovu křečků. Z těchto tří malých zvířátek objevených v syrských kopcích tak pocházejí miliony doma chovaných a úspěšně domestikovaných křečků zlatých.

9. Samotáři
Většina křečků dává přednost samotě a to je třeba brát v úvahu při jejich chovu. Společné umístění víc křečků do jedné klece může vést k agresivnímu chování - hlavně u křečků zlatých, kteří jsou velmi teritoriální.

10. Zuby
Zuby křečkům rostou po celý jejich život. Aby si je udrželi v dobrém stavu, potřebují pořád něco ohlodávat. Je to taky jeden z důvodů, proč je důležité poskytnout jim dostatek materiálu k okusování jako jsou dřevěné hračky nebo seno, které jim navíc dodává potřebnou vlákninu.

krecci_zuby2