Nesmíš, čiči! 7 potravin, které jsou pro kočky jedovaté

Kočky jsou vyhlášené svými mlsnými jazýčky a díky své mrštnosti se navíc dostanou skoro všude. Jejich dobrodružné výpravy za jídlem ale můžou končit fatálně. Některé běžné lidské potraviny jsou totiž pro kočky velkým nebezpečím. Abyste předešli otravám a nechtěným návštěvám veterináře, je dobré vědět, na které pochoutky si dávat pozor. Zatímco o některých to nejspíš víte, jiné vás můžou překvapit. Připravili jsme proto seznam sedmi potravin, které před kočkami držte co nejdál. Nejlíp pod zámkem.

1. Čokoláda

Čokoláda patří k potravinám, kterým by se kočky měly vyhnout obloukem. Obsahuje theobromin a kofein - ty jsou pro kočky velmi toxické. Už malé množství čokolády může způsobit zdravotní komplikace. Obzvlášť nebezpečná je hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa a čokoláda na vaření. Otrava se projevuje zvracením, průjmem, hyperaktivitou, třesem, záchvaty a v nejhorším případě může skončit i smrtí.

kocka_cokolada

2. Hroznové víno

Hroznové víno a stejně tak rozinky můžou kočkám způsobit akutní selhání ledvin. Mezi příznaky otravy patří letargie, bolest břicha, nechuť k jídlu, dehydratace, zvracení a průjem. Pro některé kočky může být toxické i malé množství hrozna a rozinek, takže pokud máte podezření, že ho vaše kočička snědla, je důležité co nejdřív vyrazit na veterinu.

3. Alkohol

Alkohol a potraviny, které ho obsahují, jsou pro kočky velmi nebezpečné. I malé množství jim může způsobit vážné poškození jater a mozku. Příznaky zahrnují zvracení, průjem, obtížné dýchání, dezorientaci, nadměrné močení, močovou inkontinenci i kóma. V extrémních případech můžou končit fatálně.

4. Česnek

Česnek obsahuje thiosulfáty, které můžou způsobit oxidativní poškození červených krvinek a vést k anémii. Konzumace velkého množství nebo pravidelný přísun malých dávek česneku může způsobit otravu, která se projevuje slabostí, zvracením, málo znatelnou reakcí na podněty a problémy s dýcháním. Je důležité se vyhnout jakékoli formě česneku, ať už syrové, vařené nebo sušené. Stejné problémy pro kočky přináší i cibule a pórek.

kocka_cesnek

5. Avokádo

Persin obsažený v avokádu může u koček způsobit zvracení, průjem, dušnost a zvýšenou srdeční frekvenci. Nebezpečné jsou celé plody včetně slupky a pecky. Riziko komplikací je sice u koček mírnější než například u ptáků nebo u psů, stejně je ale dobré mít se na pozoru.

6. Citrusy

I citrusy jako pomeranče, mandarinky, citrony, limetky nebo grepy můžou být pro kočky jedovaté. Obsahují látky jako limonen a linalool, které jsou v kůře, listech, plodech a semenech. K příznakům otravy patří zvracení a průjem. I když malé množství citrusů pravděpodobně nezpůsobí vážné zdravotní problémy, je lepší držet je mimo dosah koček. Obzvlášť opatrní pak buďte na esenciální oleje z citrusů, které se používají v čisticích prostředcích nebo jako vůně, ty jsou pro kočky obzvlášť toxické a můžou vést k vážnějším zdravotním problémům. Esenciální oleje jsou nebezpečné i při inhalaci nebo absorpci přes kůži, takže je důležité je uchovávat mimo dosah vašich kočičích průzkumníků.

kocka_citron

7. Syrové těsto

Syrové kynoucí těsto může v teplém prostředí kočičího žaludku dál kynout a způsobit bolest, roztažení žaludku a v extrémních případech i život ohrožující situace jako je ruptura žaludku nebo střev. Fermentace těsta navíc produkuje alkohol, což může vést k alkoholové intoxikaci.

Pokud budete mít u svých kočičích přátel podezření na otravu, je důležité co nejrychleji volat veterináři. Ten dokáže nejlíp posoudit závažnost situace a rozhodnout o dalších krocích léčby.
Náš tip: Užitečným pomocníkem v rámci první pomoci může být detoxikační gel EnteroZoo, který pomáhá vázat a odstraňovat toxické látky z těla zvířat. Nezapomínejte ale na to, že porada s veterinářem je vždycky na prvním místě.