10 fascinujících zajímavostí o morčatech

Vítejte ve světě morčat, našich malých zvídavých společníků, kteří patří k nejoblíbenějším domácím mazlíčkům. Morčata jsou nejen neskutečně roztomilá, ale navíc v sobě skrývají celou řadu fascinujících vlastností a schopností. Připravili jsme pro vás deset zajímavostí, které vás určitě překvapí a možná i inspirují k hlubšímu propojení s těmito úžasnými zvířecími kamarády.

1. Rychlý vývoj morčecích mláďat
Morčata se ve srovnání s jinými hlodavci rodí neobvykle vyspělá. Přicházejí na svět, dá se říct, "hotová" - s otevřenýma očima a plně vyvinutou srstí. Během několika hodin po narození už umí běhat a hlodat pevnou potravu. Tahle rychlá nezávislost je fascinující a ukazuje, jak příroda připravuje morčata na rychlý start do života.

2. Morčata v Bílém domě
Morčata se těší velké popularitě nejen u běžných "smrtelníků", ale i světových celebrit a panovníků. Jednou z prvních známých majitelek morčat byla královna Alžběta I. a její děti, které v té době přispěly k nárůstu popularity morčat. Portrét Elizabetiných dětí s morčetem z roku 1580 můžete vidět v Národní portrétní galerii v Londýně. Morčata se stala i nezapomenutelnou součástí historie Bílého domu. Prezident Theodore Roosevelt jich měl hned pět. A pyšnila se opravdu nezapomenutelnými jmény: Admirál Dewey, Doktor Johnson, Biskup Doane, Bojovník Bob Evans a Otec O'Grady.

morce_bily_dum

3. Nejstarší morče na světě
Nejstarším morčetem na světě, které se díky své dlouhověkosti dostalo i do Guinnessovy knihy rekordů, je Snowball z Anglie. Dožilo se úctyhodných 14 let a 10 měsíců. O tom už jsme vám řekli i v našich Zvířecích zajímavostech.

4. Morče, seno, jahody
Morčatům rostou zuby celý jejich život, což vyžaduje neustálý přísun vhodné stravy. Nejdůležitější je pro ně dostatečná zásoba sena. To pro ně slouží nejen jako důležitý zdroj vlákniny a dalších živin, ale i k obrušování zubů, které můžou růst až tempem 1,5 milimetru za týden. Morčata by proto měla mít přístup k senu ideálně po celý den (a noc).

5. Dokonalý rozhled
Morčata mají oči umístěné po stranách hlavy, což jim umožňuje kompletní rozhled kolem. Jejich zorný úhel je 340 stupňů, dokážou tak vidět předměty po stranách i vzadu. Tenhle rozhled jim zajišťuje přežití v divočině, bez něj by se stala snadnou kořistí dravců.

6. Chlupatí terapeuti
V některých zemích, jako je USA nebo Velká Británie, se morčata díky své klidné a přátelské povaze využívají jako terapeutická zvířata. Pomáhají lidem s depresí, úzkostmi nebo jsou jen prostředkem k posílení sociálních vazeb, hlavně u dětí a seniorů.

7. Nejdelší morčecí skok
V roce 2012 se morče jménem Truffles ze skotského městečka Rosyth zapsalo do Guinnessovy knihy rekordů. A to díky skoku dlouhému 48 cm. Pro tak malého sportovce je to obdivuhodný výkon, co říkáte?

morcata_clanek_skok

8. Morčata se neumí potit
Morčata nemají schopnost pocení, velmi snadno se tedy přehřejí. Přehřátí jim hrozí při teplotách nad 26°C a vysoké vlhkosti. Jedinou možností pro morčata, jak utéct před horkem, je schovat se do stínu nebo se rozvalit na chladném povrchu. Na to jsou šikovné i chladící podložky.

9. Mistři empatie
Morčata ve zvířecí říši vynikají svou empatií. Dokážou rozpoznat, když je některý z jejich morčecích kamarádů ve stresu nebo má bolest. Jejich schopnost soucítit a reagovat na emoční stavy jiných členů skupiny zdůrazňuje jejich sociální povahu a potřebu společenského kontaktu.

10. Filmové hvězdy
Morčata se prosadila i na filmových plátnech. Jedním z nejslavnějších morčecích herců je Rodney z filmu Dr. Dolittle. Jeho telefonní hovor s Eddie Murphym je dnes už legendární. A určitě si vybavíte i morčecí hrdiny z filmu G-Force.