Čistěte zuby svým mazlíčkům. Můžete jim tím prodloužit život

Ještě nedávno jsme si o zoubky našich čtyřnohých kamarádů nedělali starosti. Dnes už ale víme, jak moc jsou důležité pro jejich celkové zdraví a štěstí. I přesto trápí dentální problémy až 80 % psů a koček starších tří let. Tyhle problémy navíc můžou vést k vážným onemocněním srdce, ledvin a jater. Čištění zubů našich chlupáčů ale naštěstí není taková věda, naopak z něj můžete udělat i zábavu. Pojďme si o tom říct víc.

cisteni_uvodni

Proč je čištění zubů tak důležité?

Zubní plak a kámen nejsou jenom estetický problém, v některých případech končí záněty dásní, ztrátou zubů a dokonce i vážnějšími zdravotními komplikacemi. Bakterie z dutiny ústní se totiž můžou dostat do krevního oběhu a ohrozit zdraví srdce, ledvin nebo jater. Pokud se péče o zuby dlouhodobě zanedbává, bývá jediným řešením profesionální čištění zubů u veterináře pod narkózou. Tahle metoda je sice velmi účinná - každá narkóza je ale rizikem, obzvlášť ve stáří. I proto je lepší myslet na prevenci.

Zvládnou to štěňata i psí dospěláci

Ideální je samozřejmě začít s čištěním už od štěněcího věku, mladší zvířata totiž snáz přijmou nové návyky. Pokud ale doma máte starší čtyřnohé parťáky, vůbec to nevadí. Nikdy totiž není pozdě! Jen budete potřebovat víc trpělivosti. Pozitivním posilováním se může novým trikům naučit i starý pes. A stará kočka stejně tak. Začněte zlehka a zvykejte své mazlíčky hezky krok po kroku. Pokud to nevyjde napoprvé, rozhodně se nevzdávejte. Příště to zas půjde o fous líp. Udělejte si z čištění zubů rituál a po každém pokusu nezapomeňte své čtyřnohé kamarády odměnit.

Jak čistit?

1. Kartáček a pasta

Postupným tréninkem zvykněte vašeho mazlíčka na používání kartáčku. Začněte prstovým a postupně přejděte na běžný, který se snáz dostane i do hůř dostupných míst. Další level pak představuje ionizační kartáček IONICKISS Kids s měkkou hlavicí, ideální nejen pro děti, ale i domácí mazlíčky. Díky pokročilé ionizační technologii efektivně bojuje proti zubnímu plaku.Důležitá je taky volba pasty speciálně určené pro zvířata. My máme skvělé zkušenosti s drůbeží enzymatickou zubní pastou VIRBAC C.E.T., na výběr ale máte i další kočkopsí pasty s masovými příchutěmi, které celý proces zjednoduší.

2. Dentální pamlsky

Pro vaše mazlíčky nejspíš jasný favorit. Nejenže si pochutnají, ale navíc si u toho vyčistí zuby. Skvělou práci odvedou i morkové kosti nebo různé rohy, které psi dokážou ohlodávat hodiny a hodiny. A hodiny.

cisteni_pomocnici

3. Dentální hračky

Ideálním doplňkem k mechanickému čištění jsou taky dentální hračky. Ty vaše mazlíčky zabaví a navíc jim pomůžou posílit dásně a zredukovat zubní plak. Rozhodně by ale neměly nahrazovat pravidelné čištění kartáčkem a pastou.

4. Další doplňky

Se zubní péčí vašich mazlíčků vám pomůžou i různé doplňky. Jedním z těch, které jsme vyzkoušeli, je mořská řasa kelpa. Ta obsahuje sloučeniny pomáhající redukovat tvorbu zubního plaku. Navíc je protizánětlivá a plná vitamínů i minerálů. Nechybí v ní ani vápník, který je pro silné a zdravé zuby klíčový. Jak se podává? Jednoduše ji přimícháte do jídla.

Náš tip:
Vyzkoušet můžete i přírodní přípravek pro domácí péči o psí zuby a dásně od Dokonalé lásky. Tahle směs rostlinných látek a esenciálních olejů působí protizánětlivě, zamezuje tvorbě plaku a tím omezuje i výskyt zubního kamene. Vyzkoušeno na voříškovi Alánkovi z HappyZoo týmu. K dostání je taky varianta pro kočky.

alanek-dokonala-laska

Pravidelné čištění zubů našich čtyřnohých kamarádů je neoddělitelnou součástí celkové péče o jejich zdraví. S pozitivním přístupem a trpělivostí můžete předejít mnoha problémům a zajistit tak, že bude mít váš mazlíček nejen krásný úsměv, ale i dlouhý a spokojený život. Držíme vám palce a věříme, že společně to zvládnete!