10 největších mýtů o psech

O tom, že "pes, který štěká, nekouše" nebo "blechy psí na člověka nejdou", už jste určitě slyšeli a někteří z vás se o nich možná přesvědčili na vlastní kůži. Řada mýtů o psech se ve společnosti drží po generace, i když už je spousta kynologů a veterinářů vyvrátila. A zatímco některé mýty jsou tak akorát k smíchu, jiné jsou nebezpečné. Podívejme se na ty největší, se kterými je konečně potřeba zatočit.

pejsci_final

1. Starého psa novým kouskům nenaučíš
Začneme oblíbeným rčením, na které se občas rádi vymlouváme i my. Je to ale opravdu jen výmluva. Nikdy totiž není pozdě se učit – a to jak u lidí, tak u psů. Jen je to o fous větší dřina. I starší psi můžou být skvělými studenty, obzvlášť když je po ruce motivace v podobě šťavnatých pamlsků.

2. Voříšci jsou zdravější než "papíráci"
Tenhle mýtus je tak trochu oříšek. Majitelé psích voříšků sice rádi tvrdí, že jsou jejich mazlíčci zdravější než čistokrevná plemena, realita je ale složitější a na tom, kdo je větší držák, se neshodnou ani veterináři. Každému čistokrevnému plemenu bylo do vínku dáno něco jiného. Každé má své genetické predispozice a sklony k některým onemocněním. Voříšci sice bývají díky meziplemennému křížení odolnější, ale také v sobě nesou zakódovaný genetický materiál čistokrevných plemen. A teď jde o to, kterých… Co je ale jasné, na zdraví vašeho pejska se podstatně podepisujete vy, jejich páníčci. Tím, že je kvalitně krmíte, chodíte s nimi na procházky a dáváte jim tolik pozornosti a lásky, kolik potřebují.

3. Čokoláda v malém množství neškodí
Tenhle mýtus je bohužel pro naše chlupaté kamarády velmi nebezpečný. Čokoláda patří k potravinám, kterým by se psi měli vyhýbat obloukem. Obsahuje totiž alkaloid theobromin, který je pro psy toxický. A nejen pro psy, ale i pro kočky. Pokud doma taky jednu máte, mrkněte na seznam 7 potravin, které jsou pro kočky jedovaté.

4

4. Pes vrtí ocasem = je šťastný a chce se kamarádit
Tenhle mýtus už zavařil spoustě lidí… Vrtěním ocasem sice pes často dává najevo svou radost, zároveň to ale taky může být známka vzrušení, nervozity, strachu nebo dokonce agrese. Velkou roli hraje i způsob, jakým pes ocasem vrtí.

5. Psi vidí jen černobíle
Nic není černobílé, ani psí zrak. Psi sice nevidí barvy tak živě jako my, ale dokáží rozeznat některé odstíny. Dá se říct, že vidí podobně jako barvoslepý člověk. Zatímco lidské oko má v sítnici tři druhy čípků, pes jenom dva, a nedokáže proto rozlišit všechny barvy spektra. Pokud svému pejskovi budete na louce házet červený míček a budete se divit, že ho nemůže najít, je to tím, že právě zelenou a červenou od sebe psi nedokážou rozeznat.

6. Psi nesnášejí kočky
Přestože existuje hafo filmů, kde jsou psi a kočky úhlavními nepřáteli, realita je často jiná. Spousta kočkopsích přátelství drží dlouhá léta a jsou silnější než jakákoliv jiná. Třeba jako tady u našich kamarádů Montyho a Erňáka na fotce. Zároveň je ale pravda, že některá plemena psů mají silný lovecký instinkt a mají tendenci honit menší zvířata. To ale neznamená, že všichni psi automaticky nesnášejí kočky. Klíčem k jejich přátelství bývá správná socializace. Pokud se spolu pes a kočka seznámí pomalu a s respektem, často se stávají skvělými kamarády, kteří se navzájem ochraňují a rádi se podělí třeba i o pelíšek.

2

7. Velký pes potřebuje hodně prostoru
Zatímco někteří velcí psi milují běhání na velkém pozemku, jiní jsou naprosto spokojení v bytě a ke štěstí jim stačí pravidelné procházky. Velikost bytu by neměla být hlavním kritériem při výběru psa, hlavní jsou jeho potřeby a aktivita.

8. 1 rok lidského života = 7 let života psího
Pro přepočet psího věku na věk lidský se často používá rovnice 1 lidský rok = 7 let psích. Tyhle počty jsou ale nepřesné, matematika stárnutí je u psů složitější. V potaz musíte brát velikost pejska a jeho plemeno. Menší plemena mají tendenci žít déle než větší plemena, proto dá se říct, že stárnou pomaleji. A dalším faktem je, že psi stárnou v každém období života jinak rychle. Zatímco v prvních dvou letech pejsek dospívá bleskovým tempem, postupem času se jeho "stárnutí" zpomaluje.

9. Pes se vyčůral na koberec? Vymáchejte mu v tom čumák
Tenhle mýtus je obzvlášť krutý. A navíc úplně mimo. Tímhle trestem způsobíte jenom strach a zmatení pejska. Ten nemá šanci pochopit, že trest je spojený s tím, že se třeba před hodinou vyčůral tam, kam nemá. Mnohem efektivnější a laskavější metodou je pozitivní posilování. Když pes udělá loužičku venku, pochvalte ho a odměňte. A když se doma stane nehoda, místo důkladně vyčistěte a pokračujte v tréninku. Výchova psa by měla být o trpělivosti, důslednosti a lásce, ne o trestech.

10. Každá fena má mít aspoň jednou za život štěňata
Tohle je jedna z největších hloupostí, která se mezi lidmi pořád drží. A to i přesto, že ji veterináři striktně odmítají. Souvislost menšího rizika rakoviny dělohy nebo mléčných žláz s březostí se totiž nikdy nepotvrdila. Za prevenci se naopak považuje kastrace po prvním hárání.

6