ZEMNÍ VEVERKY


Burunduk páskovaný

 

ROZŠÍŘENÍ: Od Finska až po Japonsko, zejména v Euroasijské tajze.

 

VELIKOST: Tělo 12 - 17cm, hmotnost 60 - 120g.

 

DÉLKA ŽIVOTA: až 10 roky.

 

CHOVNÉ ZAŘÍZENÍ: Klec (voliéra) o rozměrech nejméně 100x50x50m, lépe však větší, napáječka nebo miska na vodu, domek, hračky, prolézačky, minerální kámen na okus. Jako podestýlku můžeme použít bezprašné hobliny nebo lisované granule ze dřeva či papíru, ve výbavě by neměl chybět domek vodné velikosti..

 

CHOV: Jednotlivě, v párech i ve skupinách, ale sestavení chovných skupin je značně problematické, jsou značně nesnášenliví.

 

ROZMNOŽOVÁNÍ: Březost samice trvá cca 30 dní, rodí se 3 - 5 mláďat, která jsou samostatná po 2 měsících od narození. Pro úspěšné rozmnožování je nutné zimování při teplotě 2 - 4°C.

 

KRMENÍ: Směsi pro zemní veverky, olejnatá semena, zelenina, ovoce, větve na okus, larvy hmyzu.

 

MANIPULACE: Opatrně bereme Burunduka do ruky, je velmi hbitý.

 

POZOR: Při nevhodné manipulaci mohou kousnout. 


Kolektiv HappyZoo