Agility

Agility

Pojem agility znamená v angličtině hbitost a jedná se o psí sport podobný koňskému parkuru, kdy pes překonává sérii překážek podle povelů psovoda. Cílem je překonat trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase. Sport vznikl ve Velké Británii v roce 1978.


Pro jaké psy je agility vhodné? Pro všechny zdravé

Agility můžete provozovat s každým psem bez rozdílu plemene, věku, pohlaví, velikosti nebo pokročilosti. Sport je vhodný i pro štěňata nebo dosud necvičené psy, ale jsou plemena, která jsou přece jen vhodnější než jiná, např. pudl, border kolie, belgický ovčák. Nejdůležitějšími předpoklady však je, že má pes rád aktivní pohyb, je zdravý a nemá omezenou hybnost.

Nároky na psovoda jsou vlastně podobné, ale upozorňujeme, že agility je na psovoda náročnější. Musí si zapamatovat trať a provést po ní psa, mít rychlé reakce, protože trasy často mění směr a pes je rychlejší než psovod. Agility však můžete dělat závodně i rekreačně a tento sport velmi pomáhá spolupráci a komunikaci mezi psem a jeho pánem.

Kdy a kde začít s agility? Kdykoliv a téměř kdekoliv

Začít můžete s agility i u štěnat, jen jejich výcvik probíhá jiným způsobem než u dospělých psů.  Je třeba je více motivovat a přistupovat k výcviku jako ke hře, štěně ani nevydrží být pozorné tak dlouho jako dospělý pes. Základem u mladých psů je odvolání psa a jeho udržení ve stavu odložení. Není také nikdy pozdě začít s dospělým psem.

Cvičit můžete na přizpůsobeném cvičáku. Jejich seznam najdete např. ZDE na webu www.vycvikac.cz. Vlastní hřiště si ale můžete udělat i na zahradě nebo v parku. Stačí vám k tomu několik základních pomůcek pro agility. Nejoblíbenější jsou tunel, slalom, kruh a překážky nebo potřeby pro aportování jako je frisbee. Za odměnu na letní měsíce by se vám mohl hodit v poslední době velmi oblíbený bazén pro psy. Pro psovoda doporučujeme praktickou ledvinku na pamlsky, vodítko, sáčky na trus a další potřeby pro venčení i výcvik.

 

Proč se agility věnovat? Je to zábava a prostředek sblížení psa a jeho pána

Pro psa je jedna z nejpřirozenějších aktivit honba za kořistí ve smečce. U agility je smečkou psovod a kořistí pamlsek, hračka či pochvala za překonání překážek. Navíc se jedná o sport, který má pozitivní vliv na fyzickou kondici i vztah psa a jeho pána. Pokud se účastníte lekcí na cvičáku jedná se zároveň o výbornou příležitost pro socializaci psa, zvykne si na styk s jinými psy a lidmi. Už z nich nebude mít strach a beze strachu se eliminuje také agresivita ze strachu plynoucí.

Co bývá potřeba na lekce agility? Pouze základní věci

Hlavně pamlsky, těch si berte hodně a hlavně ty, které má váš pes rád. Oblíbená hračka, která spolu s pamlsky supluje onu kořist na konci trati. Mistička na vodu, aby nedošlo k dehydrataci. Čistě prakticky vodítko (nikoliv natahovací) a obojek

Jak to vypadá na soutěžích? Záleží, o jakou soutěž se jedná

Než se pes dostane na závody, musí se naučit překážky překonávat bezpečně a dobrovolně, na trati na sobě nemá obojek ani vodítko a psovod se nesmí psa dotknout, dává mu jen slovní povely.

Soutěží se ve 3 velikostních a výkonnostních kategoriích – podle velikosti jsou to agility small pro menší plemena, medium pro střední plemena a agility large pro velká plemena, podle obtížnosti jsou Agility 1 pro začátečníky, Agility 2 pro pokročilé a Agility 3 pro experty, účast v této kategorii vyžaduje už splnění určitých podmínek, které jsou náročné na zdatnost psa i psovoda. Může být také kategorie otevřená pro všechny psy.  

Tratě pro agility mívají 12-22 překážek. Překážky jsou skokové (jednoduché, dvojité, skok daleký, kruh), přebíhací (kladina, houpačka, áčko), probíhací (slalom, látkový tunel, pevný tunel. Tratě staví rozhodčí a někdy jsou techničtější, kdy je psovod zhruba na stejném místě a pohybuje se jen pes, nebo spíše fyzické tratě, kde psovod běhá vedlé svého psa.