Andulka vlnkovaná


Andulka vlnkovaná je malý papoušek původem z Austrálie. Vzhledem ke svojí hravé povaze a velkému množství variant zbarvení patří mezi nejčastěji chované papoušky.

V Austrálii naleznem andulku vlnkovanou téměř všude a protože se jedná o společenského tvora, vyskytují se v přírodě v hejnech okolo 30 jedinců, mezi kterými si vyhledávají i své celoživotní partnery. Andulky jsou velmi inteligentní, hraví a zvědaví. Ve volné přírodě jsou přes den andulky téměř potichu, šetří tím tekutiny v těle a hlavně se neprozrazují před nepřáteli. Tím jsou v denní dobu ve svém přirozeném okolí téměř nepozorovatelní. Pomáhá jim k tomu jejich zbarvení a chování. Andulka je asi 18 cm velká a váží okolo necelých 30 gramů. Dožívá se průměrně 10 let.
Podnebí je v Austrálii poměrně tvrdé s velkým nedostatkem vody. Ve zvláštních případech dokážou andulky přežít bez vody až měsíc. V obzvláště suchých obdobích si pomáhají andulky tím, že získávají vodu z ranní rosy na rostlinách. Většinou se andulky vlnkované zdržují poblíž vodních zdrojů.

Pokud je v okolí dostatek vody, tak andulky na rozdíl od ostatních papoušků pijí pravidelně přibližně každé 3 hodiny. Potravu hledají andulky převážně na zemi. Živí se sběrem semínek z různých bylin a trav. Protože je těchto trav nedostatek jsou nuceny vyhledávat potravu v širokém okolí.  Přelétávají na velké vzdálenosti (až stovky kilometrů), než najdou nové zelené pastviny s dostatkem potravy.

V zajetí je chov andulek poměrně jednoduchý. Pokud víte, že na adulku budete mít dostatek času, pořiďte si jednu, lépe si ji ochočíte. V opačném případě je lepší páreček.
Klec by neměla být kratší než 50 cm a neměly by v ní chybět hračky, které je dobré jednou za čas obměnit. Andulky krmíme kvalitní směsí zrnin, nezapomeneme přidávat vitamíny (nejépe ve formě kapek do napáječky) a trávicí písek.

S dalším vhodným vybavením Vám rádi poradíme u nás na prodejně
HappyZoo Jasná a HappyZoo Galaxie.


Andulka vlnkovaná v bodech:


PŮVOD
: Austrálie.

 

VELIKOST: Tělo až 18cm.

 

DÉLKA ŽIVOTA: až 10 let.

 

CHOVNÉ ZAŘÍZENÍ: Klec nebo pokojová i venkovní voliéra s dostatkem dřevěných bidýlek a větví ovocných stromů.

 

CHOV: Jednotlivě, v párech i ve skupinách.

 

ROZLIŠENÍ POHLAVÍ: Samec má ozobí modré, samice hnědé. Mladý pták má vlnkování až ke kořeni zobáku, špičku zobáku černou a duhovku oka tmavou. Od 6 měsíců věku začínají přepeřovat do dospělého opeření, duhovka oka zbělá a nad zobákem se utvoří oblast bez vlnkování.

 

ROZMNOŽOVÁNÍ: Pár si staví hnízdo, vystýlá je větvičkami a kůrou. Samice klade 5 - 6 vajec, na kterých sedí 17 - 20 dní. Mláďata krmí oba rodiče.

 

KRMENÍ: Směsi pro andulky obsahující proso, senegalské proso v klasech, ovoce, písek na trávení, sépiová kost, voda, vitamíny a minerály jako doplněk potravy.

 

POZOR: Při nevhodné manipulaci mohou štípnout zobákem.

 

ZAJÍMAVOST: Velmi společenští ptáci.


Těšíme se na Vaši návštěvu.

Kolektiv HappyZoo