Agapornisové


Fišerův, růžovohrdlý, škraboškový

 

PŮVOD: Jihozápadní Afrika.

 

VELIKOST: Tělo 14 - 20 cm.

 

DÉLKA ŽIVOTA: 10 až 15 let.

 

CHOVNÉ ZAŘÍZENÍ: Prostorná voliéra nebo klec, venkovní voliéra s temperovaným vnitřním prostorem (zimovištěm) a dostatkem dřevěných bidýlek a větví ovocných stromů. 

 

CHOV: Agapornisi žijí v soudržných párech, lze je však chovat i ve skupině.

 

ROZMNOŽOVÁNÍ: Pár si staví hnízdo, vystýlá je větvičkami a kůrou. Samice klade 3 - 8 vajec, na kterých sedí cca 20 dní. Mláďata, která krmí oba rodiče, opouštějí hnízdo po 40 dnech, ale stále jsou ještě přikrmovány.

 

KRMENÍ: Směsi pro malé papoušky obsahující proso nebo přímo směsi pro agapornise, ovoce, písek na trávení, sépiová kost, voda, vitamíny a minerály jako doplněk potravy.

 

POZOR: Při nevhodné manipulaci mohou štípnout zobákem.

 

ZAJÍMAVOST: Temperamentní a aktivní ptáci.


Hezky den kolektiv HappyZoo